Az átigazolási szezon jelentős része a Neymar sagaval telt. Volt egyáltalán Neymar saga? Kell-e Neymar a Barcelonának? Szabad-e visszahoznia Neymart? 

Mind a három kérdésre próbálok választ találni, illetve megosztanám a személyes véleményemet

 

1.Szerintem egyáltalán nem bold kijelenteni, hogy igenis VOLT Neymar saga. Neymarnak honvágya van és ezt már több bizalmasa is megerősítette. Maga Nobita is beszélt arról, hogy augusztusban többször is megkeresték a PSG-t, illetve leültek tárgyalni Neymar jövőjéről.

2. Kell Neymar a Barcelonának. A legelegancosabban Leo foglalta össze nemrég az egész Neymar szituációt:

Őszintén szólva igen. Nagyon örültem volna ha Neymar visszatért volt Barcelonába. Megértem azokat, akik nem szeretnék ismét a csapatban látni, azok után, ahogy távozott, de sportszakmailag sokat segíthetne a csapatnak. Véleményem szerint még mindig a világ egyik legjobb játékosa és segíthetett volna, hogy elérjük a céljainkat.”

Lehet a brazilt szeretni és lehet a brazilt utálni, de kétségtelenül a világ egyik legjobb játékosa. Sportszakmailag tehát egyáltalán nem ördögtől való az ő visszatérése. Ocsmányul távozott a klubtól, ez nem is kérdés, de nem hinném, hogy olyasmit tett amit nem lehetne helyrehozni egy egyenes és őszinte bocsánatkéréssel.

3. Szabad-e visszahozni Neymart?

"De hiszen Dév, itt van nekünk Ousmane Dembélé, az örök ígéret!" - gondolod magadban. Dembélé nem érzi olyan jól magát a pálya bal oldalán mint középen vagy a pálya jobb oldalán. Ballal cselez jobbal lő. Ő sosem fog tudni olyan szinten védelmet bontani bal oldalról mint Neymar. Nagyon jó játékos a francia, de a klasszikus Barca focihoz nem illik. Baklövés volt az ő megvétele. Minél hamarabb beismeri a klub ezt, annál hamarabb kezdhetjük korrigálni ezt a hibát - és ez szerintem el is kezdődött volna ezen a nyáron Neymar visszavételével, ugyanis az utolsó ajánlat(ok) már Dembélét is tartalmazták. Interjúkból és minőségi forrásokból kapott információ morzsákból nagyjából össze lehet rakni, hogyan telt az augusztusi hónap - már ami a Neymar sagat illeti:

Status quo: Dembelével igazából nem túlságosan boldog a klub, sokkal lassabban fejlődik - minden szempontból. Ha lehetséges akkor a klub nyitott lenne Neymar visszavételére

  • Elkezdünk tárgyalni az arabokkal Neymar jövőjéről. Az arabok szerint Neymar eladható, ha """jó""" ajánlatot kapnak érte.
  • Felajánljuk Rakiticet és/vagy coutinhot + cash. (megjegyezném, hogy ez a transfermarkt által becsült árakkal megvizsgálva egy több mint korrekt ajánlat).
  • Egyből elutasítják. Nem kezdenek alkudozni, egyből elutasítják. Ekkor jöttem rá, hogy ezek igazából nem akarják (nekünk) eladni Neymart, de két legyet ütnek egy csapásra ezzel a huzavonával: Neymart befenyítik és kicsapják az asztalra a brét, hogy márpedig te ide vagy láncolva és nem odamész ahova kedved szottyan, és fityiszt mutathatnak a mélyen gyűlölt klubnak akik megsemmisítették őket a camp nouban.
  •  Dembelé lesérül és megint begubózik, elbújik a klub elől, újabb indokok arra, hogy a Neymar utód egy katasztrofális csődkupac. Valószínűleg ez volt az a pillanat amikor a klub teljes gőzzel rástartolt Neymarra és mondott le Dembeléről.

Közben Coutinhot odaadtuk a Bayernnek, tehát ő kiszállt az egész neymar sagaból. A nyár egyetlen jó biznisze, ezért ezt ki is emelném: Egy évig a Bayern állja a fizut ami majdnem tíz millió euro és még fizet mellé 8.5 millió eurot.

  • Rákérdez a vezetőség, hogy mit kérnek Neymarért. Itt valószínűleg belengetnek egy elfogadható ajánlatot (ami a sajtóban is megjelent, a 85+85m + Dembelé féle biznisz. Pénzügyileg ez reális operáció lett volna és bele is mentek volna Bartoék szerintem.
  • A PSG még nem tudja, hogy Dembelé nem akarna belemenni az egészbe, de mivel látja, hogy a klub belemenne az általuk felvetett üzletbe (pénzügyileg ők jöttek volna ki jobban belőle ezért nem is gondolták szerintem hogy erre rábólintanak majd a nagyfőnökök) és mivel megjelentek az újságok címlapjain azok a kulcsszavak, hogy "lehetséges a neymar biznisz nyélbe ütése" beböfögtek egy a realitástól teljesen más pályán mozgó ajánlatot: Pénz (állítólag valami 100m euro) + Todibo, Rakitic és Dembelé.

Teljesen irreális ajánlat, ha ebbe belemegy a Barca- igazából nem is lehet olyan eshetőséget kitalálni ahol ebbe belemenne. Itt valószínűleg rájött a vezetőség is, hogy az arabok viccet űznek az egészből és köszönték szépen visszajöttek Barcelonaba.

A Verattis ügyből pedig már tudjuk, hogy a PSG-nek egyáltalán nem fáj, ha egy-két hétig az van a címlapon, hogy egy adott játékos "szomorú" náluk. Náluk marad és kész, ha egészséges akkor meg játszik. Sakk matt és hoppon marad Abidal különleges ügynök.

Kétségem sincs afelől, hogy Neymar valóban vissza akar jönni - és valóban jó lenne ha visszajön - de csak ésszerű keretek között. Van azonban egy jóval súlyosabb problémája a csapatnak, ami nem a játékosokhoz köthető, de még csak nem is az elnökséghez: a következő bejegyzés főhőse - Ernesto Valverde